Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Krewetki z dynią
Krewetki z dynią - składniki:
Krewetki z dynią - sposób przygotowania:
Dynię pokrój w 1-cm kostkę. Krewetki, jeśli są mrożone, wrzuć na chwilę do wrzącej wody. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj w całości nieobrany czosnek. Dołóż dynię i podlej małą ilością bulionu warzywnego. Po ok.4 min dodaj na patelnię krewetki (uprzednio odcedzając z wody), podlej białym winem. Dodaj świeży rozmaryn, pieprz biały i sól do smaku. Całość duś przez kolejne 4 minuty, podlewając delikatnie bulionem. Zwróć uwagę, aby dynia była al dente. Na koniec wyjmij z patelni czosnek. Wszystko wyłóż na talerz i udekoruj natką pietruszki.
Uwaga! Jeśli w przepisie nie jest podane inaczej, krewetki są świeże, nie mrożone. Jeśli masz tylko mrożone, to najpierw je rozmroź
- 800 g krewetek 31/40 obranych
- bez głów
- 400 g dyni
- 4 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine DOP
- 100 ml wina białego wytrawnego
- 100 ml bulionu warzywnego
- świeży rozmaryn
- natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- pieprz biały
- sól
Krewetki w kokosowej panierce
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki