Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Arancini - smażone ryżowe kulki

Autor
A A A
  • Arancini - smażone ryżowe kulki

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Arancini - smażone ryżowe kulki - składniki:
Arancini - smażone ryżowe kulki - sposób przygotowania: Przygotuj sos (ragu): obierz i posiekaj drobno selera, marchewkę i cebulę. Podsmaż z mięsem na dwóch łyżkach oliwy i maśle. Dolej wina, niech odparuje. Dodaj groszek i podsmaż chwilę. Dodaj przecier pomidorowy, obficie posyp posiekaną natką pietruszki, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez pół godziny. W osolonej wodzie ugotuj ryż. Do 1/4 szklanki wody dodaj szczyptę szafranu. Kiedy ryż jest gotowy, przełóż go do miski, dodaj szafran z wodą, jedno jajko ubite widelcem, garść parmezanu i dokładnie wymieszaj. Odczekaj, aż ryż wystygnie. Na dłoń nałóż łyżkę ryżu, spłaszcz go w ten sposób, aby powstało zagłębienie; nałóż tam łyżeczkę ragu i kilka kostek sera. Następnie nakryj drugą warstwą ryżu, uformuj w dłoniach w kulkę (całość powinna mieć kształt niewielkiej pomarańczy). Obtocz w mące, w ubitych i posolonych jajkach, a na koniec w bułce tartej. Kiedy wszystkie arancini są już uformowane, smaż na głębokim tłuszczu w oliwie, aż będą złociste. Wyjmij je i odstaw na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Najlepsze są lekko ciepłe lub w temperaturze pokojowej.