Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Diabeł morski (manta) z sosem z białej czekolady

Autor
A A A
  • Diabeł morski (manta) z sosem z białej czekolady

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Diabeł morski (manta) z sosem z białej czekolady - składniki:
  • 800 g fileta z diabła morskiego
  • 100 ml bulionu rybnego
  • 1/2 szalotki posiekanej
  • sok z 1 cytryny
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 80 g białej czekolady
  • 2 łyżki posiekanej trybuły
  • sól
  • cukinia
  • olej
Diabeł morski (manta) z sosem z białej czekolady - sposób przygotowania: Filety oczyść z błon, przypraw solą i obsmaż. Zdejmij z patelni i wstaw na 5 minut do piekarnika o temp. 160 st. C. Na patelni po smażeniu ryby, na maśle zeszklij szalotkę i dodaj mąkę. Powstałą zasmażkę rozprowadź sokiem z cytryny i bulionem rybnym. Powstały sos zdejmij z ognia i wkręć w niego po kawałku pokruszoną czekoladę, dodaj trybułę i rozlej sos po talerzu. Cukinię pokrój w plastry i obsoteruj (szybko przesmaż na złoty kolor). Połóż cukinię na sosie, a na to filety ryby.