Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Deser czekoladowo-orzechowy podawany z karmelizowanymi wiśniami

Autor
A A A
  • Deser czekoladowo-orzechowy podawany z karmelizowanymi wiśniami

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Deser czekoladowo-orzechowy podawany z karmelizowanymi wiśniami - składniki:
Deser czekoladowo-orzechowy podawany z karmelizowanymi wiśniami - sposób przygotowania: Przygotuj blaty orzechowe: ubij białko z cukrem i stopniowo dosyp, ciągle mieszając, zmielone orzechy. Rozsmarować bardzo cienko na silpacie (lub papierze do pieczenia) i opiecz w temp. 190 st C. Na ciepło wytnij odpowiednie kształty. Przygotuj mus czekoladowy: rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, ubij śmietankę i delikatnie wymieszaj ją z rozpuszczoną czekoladą. Przygotuj wiśnie: na średnim ogniu, na suchą patelnię wysyp cukier i skarmelizuj go. Następnie dodaj wiśnie i dalej podsmażaj i dalej podsmażaj aż puszczą sok i będą rozmrożone-usmażone, na koniec dopraw likierem.