Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zupa szpinakowa z puree ziemniaczano-selerowym z sadzonym jajkiem kury zielononóżki
Zupa szpinakowa z puree ziemniaczano-selerowym z sadzonym jajkiem kury zielononóżki - składniki:
Zupa szpinakowa z puree ziemniaczano-selerowym z sadzonym jajkiem kury zielononóżki - sposób przygotowania:
Przygotuj puree: obrane ziemniaki i seler ugotuj do miękkości w mleku z czosnkiem, odcedź, ostudź i przetrzyj przez gęste sito. Boczek wędzony pokrój w drobną kostkę i delikatnie przysmaż na oleju rzepakowym, dodaj liście szpinaku z czosnkiem, podlej winem i zredukuj (odparuj). Następnie dodaj wywar, śmietanę, chleb i gotuj ok.10 min na małym ogniu. Zupę zmiksuj blenderem, przetrzyj przez sito i przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na oleju usmaż jajka sadzone (żółtko nie może być ścięte). Puree podgrzej i przypraw, ułóż je na środku talerza, dookoła oblej zupą, a na puree ułóż jajko.
- 200 g szpinaku (liście)
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml białego wina
- 60 g wędzonego boczku
- 50 g oleju rzepakowy z pierwszego tłoczenia
- 1 l wywaru drobiowego
- 2 kromki chleba tostowego
- 100 ml śmietany 36 proc.
- Puree: 300 g ziemniaków
- 350 g selera
- 1 l mleka
- Seler k-0
- 35l
- 2 ząbki czosnku
- 4 szt jajek od kury zielononóżki
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- 40 ml oleju
Faszerowane jaja w skorupkach
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki