Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zapiekanka z indyka
Zapiekanka z indyka - składniki:
Zapiekanka z indyka - sposób przygotowania:
Wymieszaj mąkę z wodą. Nasmaruj masłem brytfankę o wymiarach ok. 35x25x5cm.
Do garnka wlej bulion, dodaj ziemniaki, tymianek, sól i na dużym ogniu doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj, aż ziemniaki zmiękną.
W tym samym czasie w dużym rondlu rozpuść łyżkę masła z łyżką oleju. Dodaj pieczarki, sól i pieprz. Podsmażaj aż będą złote. Przełóż do miski i odstaw. Powtórz czynność z drugimi grzybami, dodaj je do pieczarek.
Rozpuść pozostałą łyżkę masła i pół łyżki oleju. Zeszklij na nich cebulę i szynkę. Przełóż do miski z grzybami, wymieszaj.
Do rondla wlej bulion, dodaj mąkę wymieszaną z wodą i na średnim ogniu doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj indyka, ugotowane ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z grzybami.
Przełóż farsz do brytfanki i rozłóż go równomiernie na dnie.
Jeśli potrzeba, rozwałkuj ciasto francuskie tak, żeby wystawało poza brzegi brytfanki. Zmocz jej brzeg wodą i przykryj farsz ciastem, mocno przyciśnij do brzegów brytfanki i podwiń brzegi ciasta. Zrób w nim kilka nacięć, pędzelkiem posmaruj dokładnie wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz 45-60 min, aż wierzch będzie złoty i wyjmij z pieca. Podawaj ok. 10 minut po zakończeniu pieczenia.
Rada: możesz przygotować zapiekanki w kilku mniejszych naczyniach żaroodpornych.
- 1 litr bulionu z indyka lub kurczaka
- 500 g dużych ziemniaków
- obranych i pokrojonych w ok. 0
- 5cm kostkę
- 1 łyżeczka otartego tymianku
- 3 łyżki masła
- 2 i 1/2 łyżki oleju
- 500 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 500 g cienko pokrojonych świeżych grzybów (możesz użyć mrożonych lub 250 g suszonych
- które wcześniej namoczysz)
- 1 duża cebula pokrojona w piórka
- 100 g gotowanej lub wędzonej szynki
- 130 g mąki
- 80 ml wody
- 500 g resztek z upieczonego indyka
- podzielonych na ok. 2-cm kawałki
- natka pietruszki
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 opakowanie rozmrożonego ciasta francuskiego (ok. 400 g)
- 1 jajko
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki