Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Warkocze z łososia i soli w sosie ze świeżym szczypiorkiem

Autor
A A A
  • Warkocze z łososia i soli w sosie ze świeżym szczypiorkiem

    Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

    Ilość osób: dla 2 osób

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Warkocze z łososia i soli w sosie ze świeżym szczypiorkiem - składniki:
Warkocze z łososia i soli w sosie ze świeżym szczypiorkiem - sposób przygotowania: Z pokrojonych w paski soli i łososia upleć dwa warkocze, na końcach zepnij je wykałaczkami. Rondelek wysmaruj masłem i posyp drobno pokrojoną cebulą. Na nią połóż warkocze z ryb, podlej winem, przykryj folią aluminiową. Gotuj dwie-trzy minuty. Gdy ryby będą już gotowe, wyjmij je i odstaw w ciepłe miejsce, a do powstałego wywaru wlej sok z cytryny i śmietanę. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem, po czym przecedź przez gęste metalowe sito. Jeżeli jest to konieczne, zaciągnij sos zasmażką. Przed podaniem dodaj drobno pokrojony szczypiorek. Na talerzu ułóż w literę "V" dwa warkocze z ryb, pomiędzy nimi ustaw "babkę" z ryżu (najlepiej przyrządzonego na ostro). Na nią połóż gotowaną przez kilka minut w posolonym wrzątku sporą różyczkę brokuła. Ryby polej sosem. Całość udekoruj "wąsami" szczypiorku.