Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Świąteczne babeczki
Świąteczne babeczki - składniki:
Świąteczne babeczki - sposób przygotowania:
Masło, cukier i miód ubij mikserem na puszysty krem. Dodaj stopniowo po jednym jajku, dokładnie ubijając. Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia, dodaj do masy i dokładnie połącz wszystkie składniki. Ciasto nakładaj łyżką do lekko natłuszczonej formy muffinkowej z 12 wgłębieniami (możesz dodatkowo użyć papierowych foremek - babeczki będą łatwiejsze do wyjęcia i każda będzie opakowana). Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 160 st. C, piecz 15-20 minut. W trakcie pieczenia możesz sprawdzić patyczkiem, czy są gotowe - jeśli po wyjęciu jest suchy, wyjmij babeczki z piekarnika. Udekoruj po ostudzeniu.
Lukier:
Wymieszaj cukier puder z wodą lub sokiem z cytryny. Przełóż lukier do małych miseczek i do każdej dodaj po kilka kropli barwnika spożywczego. Najłatwiej kupić czerwony, niebieski i zielony. Natężenie koloru może się różnić, więc najlepiej zacząć od jednej kropli i powoli dodawać do uzyskania odpowiedniego nasycenia. Kolorowym lukrem dekoruj wystudzone pierniczki lub babeczki.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki