Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Steki z dzika z czerwoną cebulą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Steki z dzika z czerwoną cebulą - składniki:
  • 600 g udźca z dzika bez kości
  • 1 mały pęczek świeżego oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek pomace (z drugiego tłoczenia)
  • 6 dużych sztuk czerwonej cebuli
  • 200 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • 1 łyżka masła
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Steki z dzika z czerwoną cebulą - sposób przygotowania: Udziec z dzika pokrój w drobną kostkę, po czym posiekaj tasakiem. Dopraw solą oraz pieprzem, dokładnie wyrób z odrobiną wody. Pod koniec dodaj niezbyt drobno pokrojone oregano. Uformuj steki w kształcie hamburgera, posmaruj je oliwą i usmaż na grillu z dwóch stron. Obraną cebulę pokrój w plastry i usmaż na rozgrzanej oliwie, tak aby pozostała częściowo surowa. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i lekko posól. Na drugiej patelni lekko skarmelizuj brązowy cukier trzcinowy, do którego dolej wino. Gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia karmelu, odparowania co najmniej połowy objętości płynu i uzyskania konsystencji gęstego sosu. Do winnego karmelu dodaj masło i mieszaj do całkowitego roztopienia. Dodaj przesmażoną cebulę i dokładnie wymieszaj. Po zdjęciu z ognia dodaj listki świeżego tymianku. Na talerzu ułóż cebulę, na niej usmażony stek. Podawaj z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami albo kaszą.