Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Karp królewski w soli z sosem żurawinowym
Karp królewski w soli z sosem żurawinowym - składniki:
Karp królewski w soli z sosem żurawinowym - sposób przygotowania:
Rybę opłucz i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Sól wymieszaj z białkiem. Blaszaną formę wyłóż papierem do pieczenia, posyp połową soli i ułóż na niej karpia. Przykryj rybę pozostałą solą i dociśnij. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez mniej więcej 30 min.
Umyj i obierz ogórek, usuń gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę. Limonkę obierz ze skórki i wyciśnij sok. Listki kolendry opłucz i drobno posiekaj, pokrój żurawinę. Podgotuj ocet przez 3 min z cukrem żelującym. Dodaj ogórek, skórkę i sok z limonki oraz żurawinę. Sos gotuj przez 2-3 min na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dopraw solą i pieprzem, dodaj kolendrę i oliwę z oliwek. Odstaw do ostygnięcia.
Z upieczonej ryby usuń skorupę z soli. Następnie ułóż na półmisku i polej sosem żurawinowym. Podawaj z chrupiącą bagietką.
- 1 filet z karpia królewskiego o wadze ok. 1 kg
- 1 i 1/4 kg soli
- 3 białka
- Sos: 1 mały świeży ogórek
- 50 ml jasnego octu balsamicznego
- 40 g cukru żelującego (2:1
- czyli 2 łyżki cukru na 1 łyżkę wody)
- 100 g suszonej żurawiny amerykańskiej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 limonka
- 1/2 pęczka kolendry przyprawy: sól
- pieprz biały
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki