Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Galaretka kawowa

Autor
A A A
  • Galaretka kawowa

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Galaretka kawowa - składniki:
  • 6 łyżek żelatyny (3+1.5+1.5)
  • 300 ml mocnej gorącej kawy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 100 ml likieru kawowego
  • 100 ml śmietanki 30-proc.
  • 2 łyżeczki cukier+puder">cukru pudru
  • cukier (opcjonalnie)
Galaretka kawowa - sposób przygotowania: Przygotuj pierwszą warstwę: gorącą kawę wymieszaj z kardamonem, cynamonem i połową żelatyny, roztwór możesz trochę posłodzić. Przestudź i rozlej do 4 szklanek. Wstaw do lodówki, żeby galaretka stężała. Przygotuj drugą warstwę (gdy pierwsza już będzie gotowa): likier przelej do rondla, dodaj 4 łyżki wody, podgrzej i dodaj połowę pozostałej żelatyny, dokładnie wymieszaj. Przestudź i rozdziel do szklanek z pierwszą warstwą galaretki. Wstaw do lodówki, żeby stężała. Przygotuj trzecią warstwę: śmietanę wymieszaj z cukrem i ubij, żelatynę rozpuść w 1-2 łyżkach ciepłej wody i wymieszaj z ubitą śmietaną, ostudź. Rozlej do gotowych galaretek i wstaw do lodówki do zastygnięcia.

Informacje o Galaretka kawowa

  • Menu dnia z galaretką kawową

    Menu dnia z <strong>galaretką</strong> <strong>kawową</strong>

    ? Porównaj ceny ? źródło: Okazje.info A na koniec, zamiast filiżanki kawy, kawowy deser. Nie kosztuje wiele więcej pracy niż zrobienie kawy z ekspresu. Galaretka kawowa z pianką Składniki: 5 łyżek mielonej kawy 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny kilka kropli olejku waniliowego 1

  • Kawa na ciepło i zimno

    Kawa na ciepło i zimno

    nieco nalewki, np. wiśniowej. Galaretka kawowa 6 łyżek mielonej kawy 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny instant kilka kropli aromatu waniliowego 1/4 szklanki brązowego cukru szklanka śmietanki 36-proc. 1/4 łyżeczki curry Kawę zaparz (najlepiej w ekspresie) 2 szklankami wody. Cukier

  • Dania godne Oscara

    Dania godne Oscara

    - galaretkę kawową z pianką. Galaretka kawowa z pianką Składniki: 5 łyżek mielonej kawy 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny kilka kropli olejku waniliowego 1/4 szklanki brązowego cukru 1 szklanka śmietanki tortowej (36-proc.) Kawę zaparz w ekspresie przepływowym z 2

  • Wszystkie smaki kawy

    Wszystkie smaki kawy

    :   Tort mocca   Mrożony krem kawowy   Galaretka kawowa

  • Kawa na ochłodę - lody, koktajle, desery

    Kawa na ochłodę - lody, koktajle, desery

    . Autor: Aneta Kosiba Znudziły Ci się galaretki owocowe? A może chcesz zaskoczyć gości nowym deserem? Wypróbuj przepis na trójwarstwową kawową galaretkę. Na samym dole slajdu znajdziesz również przepis wideo na panna cottę waniliowo-kawową. Galaretka kawowa 6 łyżek żelatyny 300 ml mocnej gorącej