Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rillettes z kaczki na grzance z sosem pesto

Autor
A A A
  • Rillettes z kaczki na grzance z sosem pesto

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Rillettes z kaczki na grzance z sosem pesto - składniki:
Rillettes z kaczki na grzance z sosem pesto - sposób przygotowania: Udko zamarynuj w mieszance tymianku, oleju, soli i pieprzu oraz świeżego czosnku i wstaw na 2 godziny do lodówki. Zamarynowane mięso piecz w piekarniku przez 2.5 godziny w 100 st. C, po tym czasie zwiększ temperaturę do 190 st. C i piecz kolejne 30 minut. Po upieczeniu delikatnie oddziel mięso od kości. W smalcu gęsim usmaż cebulę pokrojoną w pióra, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i na sam koniec mięso z kaczki. Całość smaż jeszcze przez blisko 10 minut. Przełóż do naczynia i odstaw w chłodne miejsce. Jak ostygnie, wstaw do lodówki na min. 24 godziny. Przygotuj pesto, miksując w blenderze na jednolity sos wszystkie jego składniki. Grubą pajdę chleba lekko ugriluj, nałóż na nią gotowe rillettes i podaj z sosem pesto. Rillettes (fr.) - przypominające pasztet danie z mięsa (najczęściej z kaczki lub wieprzowiny) wolno gotowanego w tłuszczu. Poszarpane na kawałki ugotowane mięso miesza się ze smalcem (zazwyczaj gęsim lub kaczym) i odstawia do zastygnięcia.
Tanie pesto z rukoli i pestek dyni. Gotowe w 3 minuty