Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Crumble malinowe z lodami chałwowymi na kandyzowanej pomarańczy

Autor
A A A
  • Crumble malinowe z lodami chałwowymi na kandyzowanej pomarańczy

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Crumble malinowe z lodami chałwowymi na kandyzowanej pomarańczy - składniki:
Crumble malinowe z lodami chałwowymi na kandyzowanej pomarańczy - sposób przygotowania: Przygotuj crumble: Z mąki i masła przygotuj kruszonkę, dokładnie wyrabiając składniki na jednolitą masę. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Żaroodporne naczynie do sufletów nasmaruj masłem i obsyp cukrem, a następnie wypełnij malinami i posyp brązowym cukrem. Wierzch posyp przygotowaną kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 10 minut. Przygotuj kandyzowaną pomarańczę: w 100 ml wody rozpuść cukier, dodaj anyż, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i gotuj, aż połowa wody odparuje. Pomarańczę wraz ze skórką pokrój na małe części (np. metodą julienne, na zapałkę) i dodaj do syropu. Gotuj jeszcze przez około 5 minut, po czym ostudź i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Przygotuj lody chałwowe, mieszając pokruszoną chałwę z lodami waniliowymi. Crumble (ang.) - brytyjskie danie przygotowywane zazwyczaj z duszonych owoców posypanych kruszonką i zapieczonych w piecu.