Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Chrust, czyli faworki

Autor
A A A
  • Chrust, czyli faworki

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (5 głosów)

Chrust, czyli faworki - składniki:
Chrust, czyli faworki - sposób przygotowania: Mąkę przesiej na stolnicę i posiekaj ją nożem razem z masłem. Dodaj żółtka i szczyptę soli, wlej spirytus i śmietanę. Wyrób elastyczne ciasto, konsystencją przypominające ciasto na makaron. Wałkiem do ciasta energicznie bij ciasto przez 10-15 minut, aż na jego powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza. Następnie odstaw ciasto w chłodne miejsce na mniej więcej godzinę, aby odpoczęło. Wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj bardzo cienko (najcieniej, jak tylko ci się uda), w razie potrzeby podsypując mąkę. Radełkiem pokrój ciasto na paski o długości około 8 cm i szerokości około 3 cm. W środku każdego paska zrób ostrym nożem nacięcie i przełóż przez nie jeden koniec ciasta. W szerokim rondlu rozgrzej olej i partiami wkładaj do niego faworki. Szybko smaż je na złocisty kolor z obydwu stron. Po wyjęciu osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu posyp faworki cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Rada: do przekładania faworków na drugą stronę podczas smażenia i wyjmowania ich bardzo przydatny jest długi patyk, np. do robienia szaszłyków
W karnawale smakują najlepiej, ale jak poznasz ten przepis możesz je robić cały rok: faworki zwykłe i kokardki