Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sajgonki z wieprzowiną i krewetkami

Autor
A A A
  • Sajgonki z wieprzowiną i krewetkami

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Sajgonki z wieprzowiną i krewetkami - składniki:
  • 12 arkuszy papieru ryżowego
  • 200 g siekanej wieprzowiny
  • 150 g siekanego mięsa krewetek
  • 2 cm świeżego imbiru drobno posiekanego
  • 1/2 szklanki pędów bambusa pokrojonego w drobne słupki
  • 8 średnich namoczonych i pokrojonych w drobne paski grzybów mun
  • 2 pęczki szczypioru od dymki posiekanego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g kiełków soi
  • 1 łyżka mączki ziemniaczanej
  • 2 jajka roztrzepane
  • olej do smażenia
  • ocet ryżowy czerwony
Sajgonki z wieprzowiną i krewetkami - sposób przygotowania: Na 3 łyżkach oleju obsmaż imbir, mięso krewetek i wieprzowinę. Dodaj do tego grzyby, dymkę, kiełki, bambusa, sos sojowy, sól i rozmąconą wodą mączkę ziemniaczaną. Chwilę podduś. Nakładaj niewielką ilość farszu na lekko namoczony papier ryżowy i zakładając brzegi, zwijaj roladki. Powstałe sajgonki obtocz w rozmąconym jajku i smaż na głębokim tłuszczu, na złoty kolor. Podaj z czerwonym octem do maczania. Potrawa inspirowana rolą Martina Sheena w filmie 'Czas Apokalipsy', za którą w 1980 roku otrzymał Oscara. Autor przepisu: Adam Chrząstowski
Krewetki w kokosowej panierce