Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Włoskie grzanki Bruschette

Autor
A A A
  • Włoskie grzanki Bruschette

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (7 głosów)

Włoskie grzanki Bruschette - składniki:
Włoskie grzanki Bruschette - sposób przygotowania: Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę, usuń pestki, miąższ pokrój w kostkę (osączone pomidory z puszki pokrój w kostkę). Cebulę drobno posiekaj. Mozzarellę pokrój w plasterki. Pomidory wymieszaj z cebulą, posyp bazylią i oregano, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i wstaw na około 15 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 190 st. C, wstaw na suchej blasze kromki bagietki i podpiecz z dwóch stron przez około 7 minut (powinny być złote). Wyjmij, każdą kromkę natrzyj przekrojonymi ząbkami czosnku. Na kromki nałóż wyjęte z lodówki pomidory i plasterki mozzarelli. Ponownie wstaw do piekarnika i zapiekaj około 2 minuty (ser powinien się roztopić). Podawaj gorące, udekorowane plasterkami oliwek lub kaparami.

Informacje o Włoskie grzanki Bruschette

  • Letnie śniadania

    Letnie śniadania

    Dojrzałe pomidory (np. malinowe) z dodatkiem mozzarelli, ułożone na chrupiącej grzance to doskonałe letnie śniadanie. Dla dodania im smaku możesz polać je oliwą lub octem balsamicznym. Włoskie grzanki Bruschette 1/2 pszennej bagietki pokrojonej na kromki 3 dojrzałe świeże pomidory (albo całe pomidory z

  • Zagraj w pomidora. Dziesięć sierpniowych przepisów

    Zagraj w pomidora. Dziesięć sierpniowych przepisów

    kuchni włoskiej. Podstawa to dobrej jakości bagietka i pomidory. Mile widziany także włoski ser, oliwki, kapary i zioła do dekoracji. Włoskie grzanki Bruschette 1/2 pszennej bagietki pokrojonej na kromki 3 dojrzałe świeże pomidory (albo całe pomidory z puszki) 200 g mozzarelli 2 ząbki czosnku 1