Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Włoski deser Semifreddo

Autor
A A A
  • Włoski deser Semifreddo

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (9 głosów)

Włoski deser Semifreddo - składniki:
Włoski deser Semifreddo - sposób przygotowania: Jajka dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Przygotuj 3 wysokie miski, oddziel żółtka od białek. W jednej misce utrzyj mikserem żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. W drugiej misce ubij na sztywno schłodzoną śmietanę, w trzeciej - białka z cukrem waniliowym. Połącz ostrożnie utarte żółtka z ubitą śmietaną i pianą z białek. Dodaj mrożone owoce i połowę pokruszonych bez. Delikatnie wymieszaj i przełóż do miseczek albo jednego dużego naczynia i wstaw do zamrażalnika na około 2 godziny. Przed podaniem deser udekoruj pozostałymi bezami (całymi albo pokruszonymi), polej sokiem owocowym lub alkoholem.

Informacje o Włoski deser Semifreddo

  • Desery lodowe - na upały i letnie przyjęcia

    Desery lodowe - na upały i letnie przyjęcia

    . Najlepszy jest polany owocowym musem lub posypany malinami i polany roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Włoski deser Semifreddo 1 l śmietany kremówki 30 proc. 200 g gotowych bez 200 g mrożonych drobnych owoców (malin, jagód) 3 jajka 3 łyżki cukru pudru 1 małe opakowanie cukru waniliowego sok

  • Orzeźwiające desery - w sam raz na upały!

    Orzeźwiające desery - w sam raz na upały!

    słoików, zapasteryzuj. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Ten włoski deser wygląda efektownie, a przy tym jest dosyć łatwy do wykonania. Możesz podawać go np. ze świeżymi owocami, polany roztopioną gorzką czekoladą. Włoski deser Semifreddo 1 l śmietany kremówki 30 proc. 200 g gotowych bez 200 g mrożonych