Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Makaron tagliolini w sosie cytrynowym

Autor
A A A
  • Makaron tagliolini w sosie cytrynowym

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Makaron tagliolini w sosie cytrynowym - składniki:
Makaron tagliolini w sosie cytrynowym - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto na makaron: wyrób elastyczne i gładkie ciasto ze wszystkich składników. Rozwałkuj i wytnij odpowiedni kształt (tu: tagliolini). Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego makaronu. Przygotuj sos: na patelni podgrzej śmietanę (nie doprowadzaj do wrzenia), dodaj wyciśnięty sok z cytryn oraz posiekaną natkę pietruszki. Lekko posól i popieprz. Teraz gotuj i redukuj sos przez ok.1 minutę, konsystencja musi być kremowa. Makaron ugotuj al dente i dodaj na patelnię do przygotowanego cytrynowego sosu. Wymieszaj, dodaj starty parmezan i wyłóż na talerze, udekoruj paseczkami skórki cytryny oraz listkami natki pietruszki. *Makaron tagliolini - podobny do tagliatelle, przypomina długie wstążki o kształcie cylindrycznym (są węższe i nie tak płaskie, jak tagliatelle).

Informacje o Makaron tagliolini w sosie cytrynowym

  • Cytryna - słodko, wytrawnie, egzotycznie

    Cytryna - słodko, wytrawnie, egzotycznie

    filetów innej morskiej ryby. Ważne, żeby jej mięso było dosyć jędrne i zwarte. Autor: Zuzanna Wiciejowska Jeśli nie masz ochoty przygotowywać makaronu samodzielnie, wykorzystaj gotowy (tagliolini możesz zastąpić np. spaghetti lub tagliatelle). Makaron tagliolini w sosie cytrynowym Składniki na ok