Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Lody truskawkowo-jogurtowe

Autor
A A A
  • Lody truskawkowo-jogurtowe

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Lody truskawkowo-jogurtowe - składniki:
Lody truskawkowo-jogurtowe - sposób przygotowania: Rozmroź lekko truskawki. Żółtka ubij mikserem na parze z cukrem pudrem (uwaga! jajka, z których są żółtka, powinny być wcześniej dokładnie umyte i sparzone). Po około 10 minutach, nie przerywając ubijania, zdejmij garnek z ubitą, gęstą masą jajeczną i wystudź ją. Dodaj jogurt, wymieszaj delikatnie i wstaw do lodówki. Zmiksuj rozmrożone truskawki i połącz z masą jajeczno-jogurtową. Przełóż do metalowej miseczki, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Potem przełóż do zamrażalnika na 3 godziny i zamrażaj, co jakiś czas mieszając (najłatwiej robi się to w maszynce do lodów). Gotowe lody przełóż do pucharków lub salaterek i dowolnie udekoruj.
Prosty sposób na domowy jogurt. Robi się sam i to bez jogurtownicy

Informacje o Lody truskawkowo-jogurtowe

  • Menu dnia z kremową zupą z zielonymi warzywami

    Menu dnia z kremową zupą z zielonymi warzywami

    dwie minuty z każdej strony. Podawaj na ciepło z cząstkami cytryny. Autor: Zuzanna Wiciejowska Bardzo łatwy przepis na domowe lody. Bez konserwantów i tłustej śmietany. Lody truskawkowo-jogurtowe 3 szklanki jogurtu naturalnego 1 opakowanie mrożonych truskawek 5 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru