Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pudding imbirowy
Pudding imbirowy - składniki:
Pudding imbirowy - sposób przygotowania:
Naczynie do zapiekania (w naczyniu powinno się zmieścić trochę ponad litr płynu) wysmaruj częścią masła (masło podziel na 3 części, będzie jeszcze potrzebne do smarowania kromek i reszta do ułożenia na puddingu).
Kromki chałki posmaruj masłem, na każdej połóż łyżeczkę dżemu, rozsmaruj i złóż po dwie kromki razem w kanapki. Każdą kanapkę przekrój ukośnie na pół i ułóż w naczyniu przecięciem do dołu. Posyp rodzynkami.
W dużej misce roztrzep jajko i żółtka z cukrem, dodaj mleko i śmietankę i dokładnie wymieszaj. Masą zalej przygotowaną chałkę i odstaw na 15 minut, aby dobrze nasiąkła.
Wystające części bułki posmaruj masłem i posyp imbirem wymieszanym z brązowym cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piecz przez 45 minut na złotobrązowy kolor.
- 10 plastrów chałki
- słodkiej bułki
- ciasta drożdżowego lub pieczywa tostowego
- 10 czubatych łyżeczek dżemu imbirowego
- pomarańczowo-imbirowego lub morelowego
- 80 g masła
- 4 łyżki rodzynek
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru białego
- 400 ml śmietanki 30 proc.
- 300 ml mleka 3.2 proc.
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
Informacje o Pudding imbirowy
-
Śniadanie na rozgrzewkę
kromki/kawałki nieco czerstwego czy suchego pieczywa lub ciast. Ponieważ jego pieczenie zajmuje trochę więcej czasu, najlepiej serwować go jako słodkie śniadanie sobotnie czy niedzielne. Pudding imbirowy 10 plastrów chałki, słodkiej bułki, ciasta drożdżowego lub pieczywa tostowego 10 czubatych
-
Co zrobić z resztek po Wielkanocy?
na ciepło. Autor: Maria Szkop Za pomocą tego przepisu z łatwością przemienisz wyschnięte resztki drożdżowych wypieków w apetyczny deser . Jeśli nie jesteś fanem imbiru, możesz go zastąpić na przykład cynamonem lub wanilią. Pudding imbirowy 10 plastrów chałki słodkiej bułki ciasta drożdżowego
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki