Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Golonka po beskidzku
Golonka po beskidzku - składniki:
Golonka po beskidzku - sposób przygotowania:
Golonki doczyść z reszty szczeciny i umyj. Ułóż w naczyniu do peklowania. Zalej wodą tak, aby je przykryła i wyjmij golonki z wody - ta czynność pozwoli na dokładne odmierzenie ilości wody do peklowania.
Do wody wrzuć surowe jajko w skorupce i dodawaj i rozpuszczaj tak długo sól peklującą, aż jajko wypłynie na wierzch. W ten sposób dokładnie określisz odpowiedni poziom nasolenia. Golonki ułóż w roztworze z liśćmi laurowymi, połową czosnku i ziarnami ziela angielskiego. Odstaw w chłodne miejsce na minimum 72 godziny.
Nagrzej mocno duże, najlepiej żeliwne naczynie i mocno zrumień wyjęte z peklowania golonki ze wszystkich stron. Następnie dodaj pokrojone w plastry warzywa i resztę posiekanego czosnku. Duś około 2.5 godziny pod przykryciem, podlewając co jakiś czas piwem wymieszanym z miodem.
- 6-8 przednich golonek
- sól peklująca
- 1 jajo
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 6 ząbków czosnku
- 4 łyżki miodu
- 2 szklanki piwa
- 2-3 marchewki
- 1/4 główki włoskiej kapusty
- 1 duża cebula
- 1 seler
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki