Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta quiche lorraine

Autor
A A A
  • Tarta quiche lorraine

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (6 głosów)

Tarta quiche lorraine - składniki:
Tarta quiche lorraine - sposób przygotowania: Posiekaj przesianą mąkę z miękkim masłem, dodaj żółtka, odrobinę soli i wodę. Szybko zagnieć ciasto (gdy będzie zbyt twarde, dolej trochę wody, gdy zbyt rzadkie - wsyp nieco mąki). Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Boczek (lub bekon) pokrój w cienkie plastry i lekko przesmaż na patelni, aby tłuszcz się wytopił. W misce ubij trzepaczką śmietanę z mlekiem i jajkami. Dodaj ser, dopraw pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną soli (uważaj z ilością soli, ponieważ boczek jest słony) i jeszcze chwilę ubijaj. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 0.5 centymetra. Wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty (spód i wysoki rant) i nakłuj gęsto widelcem. Na ciasto wlej masę śmietanowo-jajeczną, na niej ułóż usmażone plastry boczku. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz około 30 minut (po 20 minutach sprawdź, czy wierzch jest już zarumieniony). Rada: do quiche lorraine możesz też dodać świeże (lub mrożone) prawdziwki albo pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażone na oleju. Wtedy boczek lub bekon pokrój w drobną kostkę.
Mini tarty dla każdego

Informacje o Tarta quiche lorraine

  • Vive La France! Rewelacje na rocznicę rewolucji francuskiej

    Vive La France! Rewelacje na rocznicę rewolucji francuskiej

    francuskiej, a właściwie lotaryńskiej. Znajduje się na przeciwległym biegunie - jako danie słone - wobec równie słynnej, ale słodkiej, tarty tatin. Tarta quiche lorraine Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 3 żółtka 5 łyżek zimnej wody sól Nadzienie: 150 g wędzonego chudego boczku lub bekonu 4

  • Chrupiący boczek, złocisty bekon

    Chrupiący boczek, złocisty bekon

    ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Masz apetyt na coś mniejszego? Wypróbuj nasz przepis na muffiny z boczkiem i natką pietruszki . Tarta quiche lorraine Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 3 żółtka 5 łyżek zimnej wody sól Nadzienie: 150 g wędzonego chudego