Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kołacze z jabłkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Kołacze z jabłkami - składniki:
Kołacze z jabłkami - sposób przygotowania: Zagnieść ciasto z serka, masła i mąki, dodać sól. Gdy powstanie spójna kula, podzielić ją na małe, formowane w dłoniach kulki wielkości mniej więcej mirabelki. Wstawić do lodówki, by ciasto stężało. Jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać z cynamonem i cukrem do smaku. Gdy jabłka puszczą sok, odcisnąć. Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Wyjąć kulki z lodówki, z każdej formować w dłoniach miseczkę i smarować roztrzepanym żółtkiem. Napełnić miseczki jabłkami, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika, piec ok. 10-15 min, aż ciasto się zrumieni. Podawać na ciepło.

Informacje o Kołacze z jabłkami

  • Menu dnia

    Menu dnia

    Proste do przygotowania ciasteczka na kruchym, serowym cieście. Zobacz przepis na: Kołacze z jabłkami

  • Menu dnia na okrągło!

    Menu dnia na okrągło!

    wrzącą wodę i gotuj 5 minut, licząc od czasu, gdy wypłyną na powierzchnię. Możesz podawać ze skwarkami z boczku przesmażonego z cebulą. Źródło: Nowa Kuchnia Polska   Zobacz kulinarne hity internetu! Publikujemy je na Facebooku - sprawdź Kulka numer 3. Kołacz z jabłkiem. Oto pomysł na

  • Menu ukraińskie z trochę inną mizerią

    Menu ukraińskie z trochę inną mizerią

    - ozdobiony dekoracjami, na przykład w kształcie liści, kwiatów, słońca, księżyca, itp. Jeśli nie masz czasu i ochoty na pieczenie drożdżowego ciasta, możesz przygotować takie małe, chrupiące ciasteczka z owocowym nadzieniem. Kołacze z jabłkami 700 g jabłek (np. odmiany król Dawid) cynamon cukier Ciasto