Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Winogrona w alkoholu

A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Winogrona w alkoholu - składniki:
  • 1 kg dojrzałych winogron
  • 70 dag cukru
  • 10 ziarenek kardamonu
  • 1 laska cynamonu (długości 5 cm)
  • 0.5 l koniaku lub winiaku
Winogrona w alkoholu - sposób przygotowania: Owoce umyć, włożyć do wrzątku, a gdy popękają, odcedzić i zdjąć skórkę. Wydrylować pestki wykałaczką. Wkładać owoce do słoja, przesypując cukrem. Dodać przyprawy i zalać alkoholem. Zamknąć słój i odstawić na pięć tygodni. Od czasu do czasu lekko nim potrząsnąć, żeby cukier się rozpuścił. Podawać polane koniakiem lub po odcedzeniu dekorować nimi ciasta i desery.

Informacje o Winogrona w alkoholu

  • Porto

    Porto

    Francją głównym dostawcą wina na rynek brytyjski stała się Portugalia. Aby wino lepiej znosiło morską podróż, do fermentującego moszczu dodawano destylat z winogron (mocny alkohol, czystą brandy). To zatrzymywało fermentację, a nieprzerobiony na alkohol cukier dawał słodycz winu. Aby otrzymać zrównoważony