Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Grzyby z fasolą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Grzyby z fasolą - składniki:
  • 1 kg mieszanych grzybów leśnych (prawdziwki podgrzybki koźlaki kurki maślaki pstre itp.)
  • 1 puszka białej lub czerwonej fasoli
  • 2 małe cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 kawałki pomidora suszonego na słońcu (z oliwy)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła
  • 6 łyżek białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • makaron - najlepiej typu pokrojone szerokie wstążki (pappardelle) lub muszle
Grzyby z fasolą - sposób przygotowania: Grzyby czyścimy, płuczemy i osuszone kroimy na plasterki. Cebulki i suszone pomidory drobno siekamy. Nastawiamy wodę na makaron. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i smażymy posiekaną cebulę, aż zmięknie. Dodajemy wyciśnięty lub drobno posiekany czosnek i grzyby i smażymy przez 3-4 min.
Dodajemy suszone pomidory i zalewamy winem. Przyprawiamy do smaku. Gotujemy makaron zgodnie z przepisem. Fasolę odcedzamy, dodajemy do patelni i mieszamy z grzybami. Smażymy około 5-6 min, aż większość sosu wyparuje, a fasola się podgrzeje. Posypujemy parmezanem i mieszamy.
Podajemy natychmiast z odcedzonym, gorącym makaronem, obficie posypane posiekaną natką pietruszki.