Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Frittata z pokrzywą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Frittata z pokrzywą - składniki:
  • ok. 4 garści listków pokrzywy
  • 3 łyżki masła
  • ok. 5 łyżek oliwy
  • 4 jajka
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Frittata z pokrzywą - sposób przygotowania: Wybieramy jedynie młode listki pokrzywy, dokładnie je płuczemy i osuszamy. Na patelni rozpuszczamy masło - gdy dobrze się rozgrzeje, dodajemy pokrzywę, solimy ją, doprawiamy pieprzem i dusimy przez ok. 5 minut z dodatkiem 6 łyżek wody (wodę wlewamy nie od razu, lecz po upływie mniej więcej dwóch minut, gdy sos puszczony przez listki odparuje). Gdy woda wyparuje, wlewamy na patelnię oliwę i zaraz potem roztrzepane widelcem jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Smażymy z obu stron, z każdej 3 minuty.