Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Cytrynowy kurczak z musztardowym masłem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Cytrynowy kurczak z musztardowym masłem - składniki:
Cytrynowy kurczak z musztardowym masłem - sposób przygotowania: Zmiksować: 1-2 łyżki oliwy z natką pietruszki, bazylią, miętą (ilości dowolne), solą i 2 ząbkami czosnku.
Kurze piersi marynować przez minimum 1 h w ziołowej miksturze wymieszanej z sokiem z 1 niedużej cytryny.
Masło musztardowe: wymieszać 50 g masła ze skórką z 1 cytryny (lub limonki), solą, 2 łyżkami gruboziarnistej musztardy, bazylią i 2 ząbkami zmiażdżonego czosnku.
Masło zawinąć w folię formując wałek, wstawić do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do ok. 200 stopni. Mięso przesmażyć na patelni grillowej, włożyć do żaroodpornego naczynia razem z powstałym w czasie pieczenia sosem i piec, aż będzie gotowe. Podawać z plastrami masła musztardowego.