Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, aromatyczne i nieskomplikowane
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 124
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 93
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 457
Szybka zapiekanka makaronowa To najlepszy przepis dla zabieganych - zapieka...
Odsłon: 68172
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 124
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 93
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 457
Szybka zapiekanka makaronowa To najlepszy przepis dla zabieganych - zapieka...
Odsłon: 68172
Składniki
żeberka układamy w głębokiej blasze do pieczenie i nacieramy kminkiem, solą i pieprzem i podlewamy niewielką ilością piwa. Między kawałkami mięsa umieszczamy przekrojone cebule wraz z łupinkami i kilka suszonych śliwek. Pieczemy w temperaturze 170 stopni, termoobieg, przez 15-20 minut na funkcji grilla, a następnie zmieniamy na „grzanie od dołu”.
Resztę piwa przelewamy do garnuszka. Dodajemy miód, chili, cynamon, wędzoną paprykę, gałkę muszkatołową oraz posiekane śliwki. Wszystko gotujemy tak, aby piwo nieco odparowało i sos zagęścił się. Tak przygotowanym sosem smarujemy żeberka, a to co zostało wylewamy na blaszkę.
Pieczemy tak, aby mięso samo odchodziło od kości. Następnie z blaszki łyżką odlewamy powstały sos wraz z kawałkami śliwek oraz cebuli i miksujemy na gładką masę, którą ponownie smarujemy żeberka. Można zapiec jeszcze przez krótką chwilę na funkcji grilla.
Danie serwowałam z pieczonym topinamburem z ziołami, burakami oraz powstałym gęstym zmiksowanym sosem.