Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam Wam zdrowe drożdżówki z serem i truskawkami zrobione na pełnoziarnistej żytniej mące. Zdrowe odżywianie wcale nie oznacza, że nie można zjeść pysznej zdrowej domowej drożdżówki! Wystarczy tylko zamienić kilka składników i znacznie obniżyć zawartość kalori a wzbogacić o wartości odżywcze. Bułki nie są wcale słodkie i nie przypominają w smaku drożdżówek z cukierni robionych na mące pszennej, więc jeśli ktoś lubi bardziej słodkie wypieki to radzę dać więcej miodu lub cukru :-)
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 163
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 151
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 163
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 151
Składniki
Drożdże zalewamy ciepłą wodą i dosypujemy 300g mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do dwóch. Po tym czasie dodajemy pozostałą część mąki i miód i zagniatamy ciasto. Gdy jest już sprężyste i nie klei się dzielimy na niewielkie części i formujemy kulki, które układamy na wyłożonej papierem blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.
W między czasie ser mielimy z dodatkiem cukrów i żółtka. W naszych drożdżówkach robimy dołeczki do których nakładamy ser a na ser wciskamy truskawki. Boki bułek smarujemy roztrzepanym białkiem jaja. Tak przygotowane drożdżówki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 35 minut.