Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zupa pomidorowa gotowana z ryżem ..jak dawniej
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 316
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 24
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 316
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 24
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Składniki
"Zupa pomidorowa z ryżem jak dawniej" powstaje na bazie ok. 2 litrów rosołu albo bulionu:) . Do lekko gotującego się rosołku dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki .. i tu uwaga. Według mojego taty sprawdza się taka zasada: - 1,5 do 2 łyżek ryżu przewidywana na jest na 1 osobę. Czyli jak zupka ma być dla 4 osób dodajemy do 8 łyżek ryżu ( w zależności czy lubimy gęstą bądź rzadką zupkę). Następnie wrzucamy pół cebuli. Po upływie ok. 10 min., jak ryż już trochę zmięknie, dodajemy koncentrat pomidorowy (zazwyczaj 3/4 słoiczka 190g) lub pomidory z puszki. Teraz na małym ogniu gotujemy do momentu aż zupka "przejdzie" pomidorową konsystencją:) ..dodając pieprz, sól i czosnek granulowany. W tym czasie do osobnego naczynia nalewany ok. 50-100ml zimnej wody. Dodajemy łyżeczkę mąki i mieszamy. Następnie dokładamy 3 duże łyżki śmietany i wszystko razem ponownie mieszamy do jednolitej "mikstury". Do naszej masy zabielającej wlewamy 3 łyżki zupy, żeby ją zahartować:) Całość wlewamy do gotującej się zupy dodając łyżkę masła.. Jak zupa ponownie zagotuje się... można wlewać na talerz:)