Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca, lekkostrawna zupka, dobra szczególnie na zimę. Łatwa w przygotowaniu i tania, szczególnie jak się ma swoje własne kiszone ogórki.
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 21
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 679
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 70
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 186
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 21
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 679
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 70
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 186
Składniki
Włoszczyznę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy drobno. Warzywa wkładamy do dużego garnka, dodajemy łyżkę oleju, sól do smaku i dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Można dodać łyżkę płatków drożdżowych (wzmacniają walory smakowe).
Tym czasem obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę.
Do miękkich warzyw dodajemy około 4 l wody (można więcej lub mniej, w zależności kto jaką gęstość preferuje), zagotowujemy, dodajemy ziemniaki, ryż, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy na wolnym ogniu aż ziemniaki i ryż się ugotują.
Następnie dodajemy starte kiszone ogórki, pieprz ziołowy i doprawiamy śmietaną. Trzymamy jeszcze z 5 minut na ogniu. Zupa gotowa. Posypujemy na talerzu natką pietruszki. Smacznego :)