Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
domowej roboty, smaczne winko :)
Jeden z najsmaczniejszych chlebów, który piekła nasza babcia. Mocno chrupiący...
Odsłon: 46
Chleb na zakwasie żytnim przygotowany na bazie mąki orkiszowej (typ 750) i mą...
Odsłon: 29265
Kotlety mielone w sosie pomidorowym. Smaczny i niedrogi obiad. Do sosu dodał...
Odsłon: 106
Jeden z najsmaczniejszych chlebów, który piekła nasza babcia. Mocno chrupiący...
Odsłon: 46
Chleb na zakwasie żytnim przygotowany na bazie mąki orkiszowej (typ 750) i mą...
Odsłon: 29265
Kotlety mielone w sosie pomidorowym. Smaczny i niedrogi obiad. Do sosu dodał...
Odsłon: 106
Składniki
Wiśnie umyć i wydrylować. W takiej postaci wrzucać do gąsiora. Zalać przestudzonym roztworem cukrowym w ilości zgodnej z przepisem i dodać drożdże. Należy najpierw zatkać gąsior grubym korkiem z waty energicznie wszystko wymieszać i postawić w ciepłym (min. 20") i ciemnym miejscu na 3-4 dni.
Po 3-4 dniach od rozpoczęcia się fermentacji można już zatkać gąsior korkiem z rurką fermentacyjną, do której wlewamy niewielką ilość wody. W taki sposób przygotowane wino pozostawiamy na okres 6-9 tygodni.
Po tym czasie zlewamy wino do mniejszego gąsiora zatykając go ponownie korkiem z rurką i odstawiając na kilka miesięcy.
Wino bardzo dobre, dobrze się klaruje.