Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10333
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 254
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10333
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 254
Składniki
ciasto: ubic piane z bialek, powoli dodawac zoltka, olej i cukier, dalej ubijac. wsypac make wymieszana z proszkiem i wymieszac drewniana lopatka.dodac kakao i wode, wymieszac. przelozyc do foremki piec ok 35-45 min w temp. 180 stopni.
z mleka odlac pol szklanki, pozostale mleko zagotowac z pol szklanki cukru pudru. obie maki dodac do pozostalego mleka (to pol szklanki) rozrobic jak proszek budyniowy. jak mleko sie zagotuje, wlac mase i ugotowac budyn. margaryna utrzec mikserem, dodawac partiami wystudzony budyn, miksowac do powstania gladkiego kremu.
arbuziki: herbatniki rozetrzec na miazge, dodoac do nich pol szklanki cukru pudru, margaryne, zagniesc, jesli skladniki beda sie kruszyc, dodawac powoli mleko. mase podzielic na 2 czesci, do jednej dac zielony, do 1 czerwony barwnik. dobrze wymieszac. z czerwonej masy uformowac kule, wstawic na 10 min do zamrazalnika. po wyjeciu oblepic je rownomiernie zielona masa i wstawic kule na ok 12 h do lodownki.
wystudzone ciasto przekroic na 2 platy, mocno nasaczyc kawa. pozmarowac dolny plat dzemem, na to wylozyc krem, przykryc 2 platem ciasta. calosc posmarowac smietana, olozyc wokol rodzynkami namoczonymi wczesniej w cieplej wodzie. posypac starta czekolada lub polac roztopiona.
arbuziki wyjac z lodowki, rozkrajac ja 4 lub 6 czesci, przy pomocy wykalaczki moczonej w roztopionej czekoladzie namalowac na czerwonej czesci arbuza peski. udekorowac.
smacznego :))