Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Melasę granatową kupiłam przez pomyłkę, ale nie przez przypadek. Spróbowałam,...
Odsłon: 89
Panierowana w jajku i bułce tartej smaczna ryba Miruna podana z ziemniakami i...
Odsłon: 55
Melasę granatową kupiłam przez pomyłkę, ale nie przez przypadek. Spróbowałam,...
Odsłon: 89
Panierowana w jajku i bułce tartej smaczna ryba Miruna podana z ziemniakami i...
Odsłon: 55
Składniki
Obieramy patisona ze skórki (chyba, że jest to bardzo młody osobnik -wtedy nie jest to konieczne). Kroimy na plastry grubości 1 cm i wykrawamy gniazda nasienne. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypujemy wegetą i pieprzem. Odstawiamy na kwadrans. Panierujemy w mące, jajku rozmąconym z mlekiem,a na końcu w bułce tartej.
Smażymy najpierw na dosyć mocno rozgrzanym oleju. Gdy będą miały złoty kolor przykrywamy pokrywką i smażymy jeszcze chwilę na bardzo małym ogniu - wtedy zrobią się super mięciutkie. Odsączamy na papierowym ręczniku. Tak usmażone patisony proponuję podawać na mixie sałat. Doskonale smakują z sosem tatarskim, lub - w wersji "light" - z dipem jogurtowym. Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno.