Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 315
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 22
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 315
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 22
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem.
Dodać 2 jajka, 2 żółtka, łyżeczkę cukru, szczyptę soli, łyżkę alkoholu i 2 łyżki śmietany i zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być takie, jak na makaron. Im dłużej będziemy wyrabiać, tym więcej pęcherzyków powietrza utworzy się podczas smażenia.
Ciasto podzielić na kilka części, wałkować na cienkie placki i wykrawać krążki o różnych średnicach (np. szklanka, literatka i kieliszek).
Krążki naciąć w kilku miejscach na obwodzie. Dwa większe posmarować w środku białkiem i nałożyć na siebie. Ostatni najmniejszy krążek docisnąć w środku palcem, aby wszystkie części dobrze się zlepiły.
W garnku rozgrzać olej i delikatnie wkładać róże płatkami do dołu, a następnie odwrócić i smażyć na złoty kolor drugą stronę.
Po usmażeniu wykładać na papierowy ręcznik lub serwetkę. Na koniec posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanil. i udekorować konfiturą, marmoladą lub dżemem.