Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Risotto w wersji spolszczonej, z pęczakiem i grzybami leśnymi....
Przepis dnia
Kotlety jajeczne to smaczna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i pom...
Odsłon: 273
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44448
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 49
Przepis dnia
Kotlety jajeczne to smaczna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i pom...
Odsłon: 273
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44448
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 49
Składniki
Pęczak dokładnie płuczemy aż woda będzie czysta. Na łyżce masła podsmażamy cebulkę do momentu aż się zeszkli. Dodajemy wypłukany pęczak, chwilę smażymy i wlewamy wino. Czekamy aż wino odparuje i wlewamy 1,25 szklanki bulionu, przykrywamy garnek i gotujemy około 20 minut. Sprawdzamy miękkość kaszy, ewentualnie dolewamy resztę bulionu, wszystko zależy od tego, jak rzadkie/gęste risotto lubimy.
Grzyby oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą, większe okazy kroimy, podsmażamy na patelni na łyżce masła. Mają być porządnie podsmażone, sok musi wyparować, a w domu ma się unosić wyraźny zapach smażonych grzybów. Podsmażone grzyby dodajemy do risotta, wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy minutę, aby smaki się połączyły. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, dodajemy łyżkę bardzo zimnego masła, mieszamy i podajemy natychmiast...