Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiem jak Wam ale mi zaczyna brakować słońca, świeżych owoców, warzyw, ziół. W kuchni więc staram się by w potrawach zaklinać smaki które ze słońcem mi się kojarzą.
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 50
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 240
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 50
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 240
Składniki
Składniki: (na dwie mniejsze formy 19 cm) Cebulę pokrojoną w piórka, wrzucamy wraz z masłem klarowanym na patelnie - zeszklić. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę smażymy. Dodajemy mięso, sól, pieprz i chilli. Teraz czas na szpinak, który trzeba z grubsza poszatkować ( ale nie za bardzo bo stracimy cały smak) i wrzucamy do mięsa na dosłownie kilka minut przed końcem smażenia. Chodzi o to by szpinak nam nie "sflaczał". Odstawiamy wszystko do przestudzenia. Formy do tarty/quiche (najlepsze są ceramiczne) leciutko natłuszczamy i wykładamy ciastem francuskim, lekko dociskając. Dobrze by ciasto za bardzo nie zwisało po bokach. Nakłuwamy całość w kilku miejscach widelcem. W międzyczasie można już włączyć piekarnik by się nagrzał. U mnie termoobieg, 180 stopni. W miseczce rozkłócamy jajka ze śmietaną i przyprawą a sery kroimy najlepiej w drobną kostkę.
Na przygotowane formy układamy wystudzony farsz mięsno - szpinakowy, nakładamy sery a całość polewamy masą jajeczno - śmietanową. Staramy się by masa w miarę równomiernie pokryła zawartość tarty. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 min. w 180 stopniach, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy ok.5-10 min. Prawda jest taka, że najlepiej jak będziecie quiche sprawdzać patyczkiem, jak w przypadku pieczenia ciast. Jak jest suchy a tarta zarumieniona - jest ok :)