Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka polewa dobrze się kroi i nie spływa z ciasta.
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 36
Kwiaty czarnego bzu są pełne witamin i substancji odżywczych, które znakomici...
Odsłon: 22
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 59
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 85
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 71
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 36
Kwiaty czarnego bzu są pełne witamin i substancji odżywczych, które znakomici...
Odsłon: 22
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 59
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 85
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 71
Składniki
Rozpuszczamy czekolady z masłem w kąpieli wodnej. Pod koniec dodajemy śmietankę. Polewę odkładamy na bok. Dwie galaretki rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki wrzątku, mieszamy. Polewę i galaretki łączymy. Nie ma znaczenia czy będą zimne czy jeszcze ciepłe. Schłodzoną polewę wylewamy na ciasta.
Biszkopt; 5 małych jaj, 5 łyżek mąki, 5 łyżek cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier Następnie dodawać kolejno żółtka cały czas miksując na wolnych obrotach, i mąkę przesianą z proszkiem. Biszkopt piec 20 min w 180*
Krem ; 2 i 1/2 szklanki mleka, 2 budynie waniliowe małe , bez cukru. 4 żółtka, 1 i 1/2 kostki masła.Kieliszek alkoholu. 1 szklanka cukru pudru i cukier waniliowy. Pół litra mleka zagotować z cukrami. Do reszty mleka dodać budynie i żółtka. Masę wylać na gotujące się mleko z cukrami.Mieszać aż powstanie budyń. 1 i 1/2 kostki masła zmiksować do białości , dodawać zimną masę budyniową .Pod koniec wlać kieliszek alkoholu. Rodzynki , śliwki , morele lub inne owoce namoczyć w spirytusie. U mnie były to duże rodzynki. Ułożyć na kremie i zalać polewą Smacznego i polecam ;)