Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syte, lekkostrawne, pyszne
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 157
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 312
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 114
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 157
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 312
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 114
Składniki
W małej miseczce namoczyć grzyby w gorącej wodzie i zaparzać 30 minut. Pokrojone pomidory z puszki wlać do rondelka z całą zawartością (łącznie z sokiem). Paprykę oczyścić z gniazd pestek, umyć, pokroić w małą kostkę i wrzucić do rondelka z pomidorami. Wodę z grzybów odcedzić przez sito do rondelka z pomidorami i papryką, tak aby do rondelka trafiła tylko woda z grzybów, zaś odcedzone grzyby odłożyć osobno. Pomidory, paprykę z odcedzoną wodą z grzybów lekko osolić, oprószyć pieprzem i gotować na wolnym ogniu około, ale nie dłużej jak 10 - 15 minut od czasu do czasu mieszając, później odstawić. W tym czasie, pierś z kurczaka pokroić w drobne paski, włożyć do miseczki, przyprawić solą, pieprzem i dość dużą szczyptą tymianku suszonego, wygnieść mięso, aby przyprawy dobrze przeszły. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy z oliwek, wrzucić przygotowaną uprzednio pierś z kurczaka i podsmażać na średnim ogniu, aż stanie się jasnobrązowa, wtedy wrzucić odłożone, odcedzone grzyby, wycisnąć przez praskę ząbki czosnku i smażyć wszystko razem około 15 -20 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając (jeśli oliwa paruje, dolewać odrobinkę). Tak usmażone mięso z grzybami wrzucić do rondelka z pomidorami i papryką i dokładnie wymieszać. Już nie gotować. Makaron wstążki ugotować w osolonej wodzie na al dente (czyli nie za miękki), dokładnie odcedzić i wymieszać z pozostałą trzecią łyżką oliwy z oliwek. Gorący makaron wykładać na talerze, polewać sosem z pomidorów, mięsa i grzybów, zaś na wierzch posypać posiekaną świeżą natkę pietruszki.