Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis od mojej mamy. Pączki wychodzą delikatne i puszyste. Wprost idealne :)
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i sałatką warzywną z warzyw.
Odsłon: 82
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 84
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 5430
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 658
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i sałatką warzywną z warzyw.
Odsłon: 82
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 84
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 5430
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 658
Składniki
W małym garnuszku przygotowujemy rozczyn. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, mąkę i cukier. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto wraz z wyrośniętym rozczynem. Wyrabiamy masę ręką do momentu aż ciasto zacznie odklejać się od dłoni (w razie potrzeby dolać mleka lub dosypać mąki). Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie przerabiamy chwilkę, aby odpowietrzyć ciasto i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Czynność powtarzamy jeszcze raz, po czym wykładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę, przyciskamy delikatnie dłońmi na grubość ok. 2 cm i wycinamy szklanką krążki. Na każdy nakładamy łyżeczkę marmolady i następnie dokładnie zlepiamy brzegi. Pączki układamy na oprószonej mąką stolnicy zlepieniem w dół. Odczekujemy chwilę aż zaczną rosnąć i wrzucamy je partiami do rozgrzanego głębokiego oleju. Pączki smażymy na średnim ogniu, z obu stron na jasnobrązowy kolor. Można przeprowadzić test suchości patyczka w razie wątpliwości. Pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku kuchennym, żeby odsączyć tłuszcz. Dekorujemy cukrem pudrem.