Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetny pomysł na domową imprezę, bardzo pożywna i efektowna przekąska. Można przygotować ją wcześniej, a gdy goście już przyjdą wystarczy zapiec w piekarniku :)
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 54
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 45
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 41
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 54
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 45
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 41
Składniki
Obie cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Paprykę umyć, wykroić gniazdo i pokroić w kostkę.
Pokrojoną paprykę dorzucić na patelnie i chwilę podsmażyć.
Mięso mielone doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wrzucić na patelnie i smażyć, aż mięso się zetnie.
Dodać pomidory z puszki razem z zalewą. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, bazylią i oregano. Całość dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.
Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na mniej więcej równe kwadraty (wielkość w zależności jakie duże chcemy sakiewki, ja wolę mniejsze), na środek nałożyć farsz mięsno-warzywny, "rogi" kwadratu połączyć ze sobą, tworząc łódeczki (jak na zdjęciu).
Gotowe łódeczki zapiekać w rozgrzanym piekarniku do temp. 180-190 stopni przez ok. 20 min, aż ciasto się zarumieni. Pod koniec pieczenia posypać mozzarellą i poczekać aż ser się rozpuści.
Gotowe danie posypać posiekaną świeżą bazylią. Smacznego !!!