Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leciuteńkie, zupełnie pozbawione tłuszczu ciasto. Słodycz też można regulować, w zależności od dodatków i upodobań
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 374
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 99
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 374
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 99
Składniki
ubić pianę z białek ze szczyptą soli
dodać cukier, zmiksować
dodać żółtka, miksować uporczywie :)
dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać, albo miksować na niższych obrotach (łyżki mąki powinny być mniej więcej takie same jak łyżki cukru, a więc nie bardzo czubiaste).
dodać sok z cytryny i skórkę - ich aromat przełamuje słodycz ciasta. Można też dodać odrobinę cynamonu albo parę kropli ulubionych aromatów, ale to nie jest konieczne.
wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy, do pieca na 35-45 minut, 180-190 stopni, można sprawdzać patyczkiem. Wierzch ma być ciemnozłoty
Ciasto jest tak leciutkie, że toną w nim owoce, jeśli chcielibyśmy je dodać. Mnie to nie przeszkadzało, ale uprzedzam :) Ale świetne jest, gdy się je przekroi i posmaruje jakąś pyszną konfiturą albo dżemem. Znakomicie się też nadaje, po przekrojeniu na pół, na ciasto z owocami, zalanymi galaretką, jest elastyczne, nie kruszy się. Świetny biszkopt, naprawdę :) Udaje się też w prodiżu, np. na bezpiekarnikowej działce.... PS. Ja to ciasto, w zależności od potrzeb, robię też z połowy składników w niedużej keksówce: 5 łyżek mąki, 4 cukru, 3 jajka, pół łyżeczki proszku. soku i skórki też mniej