Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lasagne to ulubione tzw. jednogarnkowe danie obiadowe mojej rodziny, bardzo sycące, najlepsze do spożycia na świeżo.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 92
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 51
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 251
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5407
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 92
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 51
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 251
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5407
Składniki
Mięso wieprzowe zmielić wraz z czosnkiem i cebulą. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić wszystko na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i obsmażyć dodając do smaku przyprawy i koncentrat pomidorowy - do smaku. Liść laurowy i ziele angielskie po usmażeniu mięsa wyjąć.
Przygotować sos beszamelowy: rozgrzać na patelni łyżkę masła, zasmażyć mąkę powoli dodając mleko aż do wyczerpania całego litra. Przyprawić do smaku.
Na tarce o grubych oczkach zetrzeć ser żółty.
Na spód przygotowanego dużego prostokątnego naczynia żaroodpornego wlać kilka łyżek sosu beszamelowego.Położyć warstwę makaronu lasagne i ponownie polać sosem beszamelowym. Na wierzch nałożyć warstwę sosu mięsnego, posypać żółtym serem. Przekładać kolejne warstwy wg kolejności: makaron, sos beszamelowy, sos mięsny, ser żółty. Na końcu wylać pozostałą część sosu beszamelowego (nie przejmować się jego ilością - makaron go wchłonie) i posypać żółtym serem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na ok 200 st C. Ja piekę na dolnej grzałce aby nie przypiekła się zanadto górna warstwa makaronu, gdyż robi się wówczas bardzo twarda. Piec ok 30-40 min, częściowo pod przykryciem (zapobiega nadmiernemu przypieczeniu górnej warstwy), częściowo bez przykrycia, ab;y odparował sos beszamelowy. Sprawdzić patyczkiem do ciasta, czy makaron jest już miękki. Jeśli pozostało jeszcze trochę sosu beszamelowego, pozostawić na mniejszej temp do odparowania. Smacznego:)