Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty w wykonaniu dodatek do zup kremów.
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 115
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 138
Czy grecka sałatka z krewetkami to dobre zestawienie? Oczywiście! Usmaż krewe...
Odsłon: 956
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 115
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 138
Czy grecka sałatka z krewetkami to dobre zestawienie? Oczywiście! Usmaż krewe...
Odsłon: 956
Składniki
W garnuszku zagotowujemy wodę z tłuszczem i szczyptą soli. Do wrzącego płynu wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aby nie dopuścić do powstania grudek. Całość ogrzewamy jeszcze 3-5 minut, aż masa stanie się gładka, szklista i zacznie odchodzić od ścian naczynia. W czasie gotowania należy pilnować, aby masa nam się nie przypaliła, unikniemy tego, jeżeli będziemy ją cały czas mieszać. Gotową masę odstawiamy do przestudzenia.
Do lekko ochłodzonej masy dodajemy jajka, stopniowo, po jednym i mieszamy. Używam do tego zwykłej łyżki, jeśli mam więcej ciasta wykorzystuję mikser.
Gotowe ciasto przekładamy do szprycy. Na blachę wyłożoną folią aluminiową wyciskamy malutkie kuleczki w dość sporych odstępach, ponieważ w czasie pieczenia znacznie urosną.
Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (temperatura 200 stopni), pieczemy około 10 – 15 minut, do lekkiego zrumienienia. Smacznego.