Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 57
Jak się zrobiło sos musztardowy, to trzeba go użyć, więc i trzeba wymyślać, c...
Odsłon: 2616
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 234
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5380
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 57
Jak się zrobiło sos musztardowy, to trzeba go użyć, więc i trzeba wymyślać, c...
Odsłon: 2616
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 234
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5380
Składniki
Żółtka utrzyj z dwiema łyżkami cukru pudru. Dodaj 2 łyżki masła i łyżkę spirytusu. Utrzyj.
Mąkę wymieszaj ze śmietaną i masą z jajek i masła. Wsyp szczyptę soli. Zagnieć ciasto, a potem wałkiem. Proces ucierania najlepiej by trwał niemniej niż 15 minut.
Ciasto podziel na 4 części. Każdą cienko rozwałkuj, potnij na prostokąty. Na środku każdego prostokąta zrób wzdłuż nacięcie o długości 3 cm. Lekko rozciągnij prostokąt, by otwór się poszerzył, przez nacięcie przełóż koniec paska i ponownie pociągnij, by faworek przybrał podłużny kształt.
Olej rozgrzej w rondlu. Wkładaj faworki na tłuszcz. Smaż po obu stronach. Osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Posyp cukrem pudrem.