Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny wypiek na śniadanie.
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 302
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 13
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 302
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 13
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Składniki
Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z jedną łyżeczką cukru, jedną łyżeczką mąki i dodać ciepłe mleko, wymieszać i odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
Margarynę posiekać z mąką i jajami, połączyć z rozczynem i dokładnie wyrobić.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski i zalać zimną wodą. Po około 20 minutach ciasto powinno wypłynąć. Następnie wyjmujemy z wody, dodajemy resztę składników i jeszcze raz chwilę wyrabiamy.
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.
Wierzch ciasta posypujemy wiórkami i pieczemy 35 minut w temperaturze 160 stopni.