Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na śmietanie, błyskawiczne, bez użycia miksera i pachnące przyprawami korzennymi. Bajka!Zwieńczone kruszoną z chrupiącymi dodatkami. Polecam wypróbowanie wersji z innymi dostępnymi w danej chwili owocami.
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 121
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 13070
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 88
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 51
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 121
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 13070
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 88
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 51
Składniki
Masło wraz z mlekiem rozpuszczamy na niewielkim ogniu i lekko przestudzić. Ja jednak radzę wystudzić do temperatury pokojowej, aby soda nie zaczęła zbyt szybko reagować z ciastem i aby w piekarniku jeszcze "zadziałała". W misce roztrzepujemy jajka rózgą, ciasta na śmietanie nie lubią jajek ubitych jak na biszkopt, wtedy mamy większe prawdopodobieństwo zakalca. Dodajemy stopniowo cukier oraz śmietanę. Na zmianę dodajemy mąkę przesianą z sodą i proszkiem oraz rozpuszczone masło. Przyprawy możemy spokojnie wmieszać do mąki. Tak, aby cały czas mieć konsystencję łatwą do mieszania. Formę o wymiarach kartki a4 wykładamy papierem i wylewamy przygotowane ciasto i układamy na nim połówki śliwek, jeżeli są kwaśne można je nieco posypać cukrem.
Wszystkie składniki, poza ziarenkami umieszczamy w misce i ciekamy nożem. Kruszonkę mieszamy z ziarenkami i posypujemy ciasto. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez mniej więcej 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem.