Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe w przygotowaniu, niezbyt słodkie, ale wilgotne ciasto z galaretką oraz masą budyniową na spodzie orzechowo-jabłkowym. Przepis zaczerpnięty z książki "101 ciast siostry Anastazji".
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 49
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 193
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 56
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 133
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 49
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 193
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 56
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 133
Składniki
Przygotować ciasto: jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać 1 szkl. cukru. Żółtka utrzeć z 0,5 szkl. cukru, dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, orzechy, jabłka, na końcu ubitą pianę z białek. Wymieszać, wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą . Piec w średnio nagrzanym piekarniku aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów.
Przygotować masę budyniową: ananasy odsączyć z zalewy. Do zalewy dolać wody tak by było pół litry. W 1/3 szkl. rozpuścić budyń i 1 łyżkę mąki, resztę zagotować z cukrem. Ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć, dodając ostudzony budyń. Galaretki rozpuścić w odrobinie mniej wody niż jest podane na opakowaniu.
Na ostudzone ciasto wyłożyć budyń, na budyniu ułożyć plastry ananasa (w środek ananasa można ułożyć wiśnie z kompotu lub dżemu), zalać tężejącymi galaretkami cytrynowymi.