Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to przepis na ciasto krucho-drożdżowe. Sposób przygotowania polewy do mazurków podaję w przepisie Pomada czekoladowo-cytrynowa do mazurków.
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 58
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 103
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 39
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 58
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 103
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 39
Składniki
Przygotowanie ciasta Rozkruszyć drożdże z łyżką cukru i śmietaną, wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu. Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać jaja, żółtka, pozostałą część cukru, szczyptę soli, a następnie dołączyć rozrobione drożdże ze śmietaną. Dalej siekać nożem. Po złączeniu wszystkich składników szybko zagnieść ciasto. Gdyby było za gęste dodać trochę śmietany. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 2 cm. Włożyć do brytfanny wysmarowanej masłem (brytfanna o wymiarach 40 cm na 30 cm, albo 2 mniejsze). Odstawić ciasto na 15 min w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosło.
Pieczenie Włożyć ciasto do piekarnika i piec w gorącym piecu w temperaturze 180°C około 20 min. (sprawdzać patyczkiem - musi być suchy po wyjęciu z ciasta) Jeśli chcesz użyć to ciasto do zrobienia mazurka, to po ostygnięciu wierzch ciasta posmarować cienką warstwą powideł śliwkowych i posypać bakaliami. Wierzch mazurka pokryć pomadą i ubrać skórką pomarańczową. Smacznego:)