Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 145
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 145
Składniki
Do miski dodawać kolejno: margarynę/masło, drożdże, roztrzepane jajka, cukier, mleko - nie mieszać. Odstawić na 3 godziny przykryte ścierką.
Po 3 godzinach wsypać mąkę, cukry wanilinowe, zapach, rodzynki ( uprzednio wymoczone, wyciśnięte, obtoczone mąką). Wymieszać wszystko ręką i włożyć do 2 podłużnych blaszek ( mogą być keksówki) wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą.
Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika (200-220 stopni C) i piec 35 minut. Ciasto pozostawić na 3 minuty w zamkniętym piekarniku, a następnie w lekko uchylonym na 5 minut.